11 Ocak 2008 Cuma

PHP Nedir?

Öncelikle PHP sunucu tabanlı çalışan bir web-programlama aracıdır. Yani HTML senin Tarayıcında (Browse) derlenirken PHP veya ASP gibi diller sunucu üzerinde derlenir. Ve html kodlarına çevirtilerek tarayıcıya gönderilir.

PHP, HTML de olduğu gibi bir derleyici tarafından derlenmez, sadece sunucudaki php programı tarafından yorumlanır(Mesela Apache sunucu programı yardımı ile). C bilen birisi için PHP öğrenmesi çok basit olan bir dildir, öyle ki dosya işlemleri gibi karışık konularda PHP, C’den çok daha süper. Çünkü komutlar C ile benzerlik gösterdiği gibi veri tabanı bağlantıları ile de web kullanılması hızlanmıştır. PHP ile birçok veritabanına bağlanabilirsiniz. Bunlardan en fazla kullanılanı da SQL dir. Ve PHP dili kullanırken araya Html den veya SQL komutlarından parçacıklar ekleyebiliriz:

/* Buralar yorum satırı*/
printf(“www.turkkod.org.
\n”);
print("BT nin programlama dünyası.
\n”);
echo (“by \n">Gökalp.
\n”);
?>

Bu örneği inceler olursak printf bir C dili komutudur.\n New line (yeni-alt satır) yine bir C dili komutudur.Yine /* */ açıklama satırları yine c dilinden.
tagı (etiketi) ise bir HTML dili parçacığıdır.Ve bu programcığın ekra çıkarttığı görüntü ise sadece şudur...Yani burda söylemek istediğim PHP dili tabiri caizse C dilinin webe uyarlanmış ve veritabanlarıyla desteklenmiş halidir.

turkkod.org
BT nin programlama dünyası.
by Gökalp.

Veri tabanı bağlantısı ASP ye göre programlaması biraz zor görünüe ben mesela çok uğraşmıştım ilk defa bağlantı yaparken çok zorlanmıştım çünkü bilgisayarınıza Apache server i kurmanız gerek ve yöntemleri eks..siz yapmanız gerekir. Ama ilk bağlantıdan sonra emin olun vaz geçemeceğiniz diller arasına girer. programlaması zevkli ve güzeldir.Ayrıca asp ye göre daha güvenli olduğu da söylenir.Söylenir diyorum çünkü WarriorVirüs abi bu görüşümü sarstı..

Tavsiyem eğer PHP öğreneceksen önce HTML kodlarını tam olarak olmasa da çok kullanılanların ne olduklarını öğren. Ayrıca herhangi bir programlama dili kitabından ki (C dili kitaplarını tavsiye ederim) programlamaya giriş hakkında bilgi al. Daha sonra Server lerın yapısı hakkında bilgi edin başta Apache ve IIS (Internet Information Server) olmak üzere. ve tabiki internet uygulamalarının vazgeçilmez yapıları veritaban ları hakkında bilgi edin..Evet şimdi geldi (Biraz geç olmadı demi ) sıra PHP öğrenmeye... bu dediğim takibi yapmadan da direkt dili öğrenerek de başlayabilirsin ama temelsiz bina yapmanın bir anlamı olmuyacağı kanaatindeyim..

Programlama için öncelikle Algoritmaları(Neyi nasıl ne zaman yapacağını kullanmayı öğrenmek),Değişkenleri(Tamsayı,Karakter, İşleç, mantıksal ifadeler),mantıksal ve aritmetiksel işleçleri(+,&,-,/,*...gibi) ve kontrol deyimlerini (if,else,switch....) öğrenmen PHP programlamadaki tasarım gücünü artırır.

Sonuç olarak Günümüzde bilişim uygulamalarının büyük bir çoğunluğu internet üzerinden gerçekleştiği bir gerçektir. Bu uygulamalar genellikle internet üzerindeki bir sunucun istemcilere bilgi göndermesi esasına göre çalışır örnek olarak teknobilisim sitesindeki forumun çalışma sistemi örnek olarak verilebilir.

Kursa gideyim mi diyenlere pek tavsiye etmem eğer gerçekten çalışmayı düşünüyorsanız bu dile internet bu iş için birebir yine bu köşelerden de ben ve bilen insanlar sana yardımcı olacaktır. yani hatta kitap almana bile gerek yok derim ama ille kitap tavsiyesi dersen Beta, Pusula ve sistem yayınlarının PHP ye giriş kitablarını alabilirsin. Webde ise şu siteleri öneririm:

www.turk-php.com
www.turkkod.org
www.phpkaynak.com
www.linux.org.tr/
www.phpbul.com
www.phpdersleri.bz.tc
www.webteknolojisi.com
www.ulakbim.gov.tr
www.php.org.tr
www.php.arsivimiz.com
www.tiannowebtasarim.com/php
www.pc-kopat.com/php.dersleri.htm
www.phpfusion-tr.com

ve tabiiki turkkod ve bilgisayar bilişimde deki değerli arkadaşlarımız...


NOT: Arkadaşlar siteler reklâm amaçlı değil tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu sitelerden bilgi alışverişi dışında herhangi bir bağım yoktur.Ve internet üzerinden dağıtılan Hakkı Öcal üstadımızın PHP kitabını her tarafta bulabilirsin. Bulamazsan ben yine burdan yayınlayabilirim...


Not: Alıntı değildir (gerçi ifadelerin sadeliğinden ve anlatım bozukluklarından anlaşırda )

Not2: Eski bir bir yazım ...

Hiç yorum yok: